Smokey Goodness deel 2

Barbecueën doen we graag, heel graag.  Niet meteen denken dat we iedere dag fikkie stoken of dat we kg’s vlees, stokbrood en huzarensalade verorberen per week. Barbecueën kan namelijk ook anders. Dankzij het programma Grillmasters, en met name Jord Althuizen, kreeg Nederland een kijkje in de barbecue keuken en wereld (och mensen, er gaat een hele wereld achter de barbecue schuil!). Een nog betere kijk in die wereld en hoe te barbecueën (al dan niet voor een wedstrijd. Ja ja, mensen, er zijn heuse bbq wedstrijden) beschreef Jord enorm goed in zijn eerste boek “Smokey Goodness”. En laat nu net “Smokey Goodness deel 2” uit zijn gekomen! Het eerste boek ligt al een hele tijd tussen al onze andere kookboeken en wordt regelmatig gebruikt voor barbecue recepten. Dat ik deel 2 opgestuurd kreeg van Kosmos Uitgevers om te testen, was dan ook helemaal geen ramp.

smokey goodness (13)

Smokey Goodness deel 2 gaat verder waar deel 1 ophield. Daar waar het eerste boek zich vooral afspeelt in Amerika met bijbehorende pitmasters en barbecue wedstrijden, gaat deel 2 voornamelijk over het barbecueën in Zuid- Amerika. Met mojo’s, salsa’s empanada’s, taco’s, maar ook zeker spareribs en steaks, laat Jord zien dat het ook anders kan dan alleen maar veel vlees op de barbecue. Kortom,  een aanrader voor aanstaande vaderdag! (Waar het hele gezin profijt van heeft!)

Om een kookboek te beoordelen moest er natuurlijk wat gemaakt worden. En lucky you, het recept voor het toetje mag ik met jullie delen!
Als hoofdgerecht maakten we Smoked Chicken Yankee Style. De kip had een nacht gebadderd in een honing-mosterdpekel bad en mocht daarna een kleine 2 uur op de smoker. We hebben gesmuld. De pekel gaf een heerlijke appelige smaak (dankzij de appelciderazijn in het pekelbadje) aan de kip en de kip werd niet droog. De buitenkant van de kip smeerden we in met een cola saus. Mmmmmmm!

Maar goed, dat toetje. Gelukkig houdt Jord ook in dit boek weer rekening met de zoetige lekkerbek. En ook dat toetje komt gewoon van de barbecue, want die heb je toch al aan als je je hoofdgerecht op de barbecue hebt gemaakt.
We maakten Campfire Cannoli met blauwe bessen en limoncello-curd.
In het boek staat dat het deeg voor 4 personen is, maar wij maakten op dunne stokken wel 4 keer zoveel broodjes.

Ingrediënten:
Limoncello-curd:
* sap en rasp van 2 citroenen
* 50ml limoncello
* 70gr witte basterdsuiker
* 5 eidooiers
Brooddeeg:
* 1/2 el gedroogde gist
* 130ml lauwwarm water
* 130 ml volle melk
* 110gr boter, gesmolten
* 4 eidooiers
* merg van 1 vanillestokje
* 1tl zout
* 100gr kristalsuiker
* 375gr bloem, plus extra om te bestuiven
* 200gr blauwe bessen
* poedersuiker

Bereiding:
Verwarm in een pan het citroensap, de rasp, limoncello en suiker op laag vuur. Roer constant totdat alle suiker is opgelost. Voeg de eidooiers toe en roer ze er goed door. Blijf roeren tot de curd begint in te binden. Haal direct van het vuur, schenk in een kom en laat opstijven in de koelkast.
Los de gist op in het lauwwarme water in een grote mengkom en laat 5 minuten staan. Voeg de melk, boter, eidooiers, het vanillemerg, zout en suiker toe en roer met een garde goed door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe en meng zorgvuldig met je handen. Als het deeg teveel aan je handen plakt, voeg je extra bloem toe. Als het deeg goed gekneed is, dek je de kom af met een vochtige theedoek en laat je het deeg 1,5-2 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Sla het deeg terug, zodat het compacter wordt. Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van circa 7mm dik (ik maakte hem dunner, zodat het ook beter op onze stokken bleef zitten). Snijd het deeg in 4 lange repen (ik maakte er veel meer. Mede doordat ik het deeg dunner heb uitgerold, maar ook omze stokken waren dunner) en wikkel deze om het uiteinde van de stok.
Rooster het brood al draaiend boven het vuur in 8-10 minuten gaar. Het brood is goed doorbakken als het bruin en knapperig is en door te draaien eenvoudig loskomt van de stok. Verwijder de broodjes van de stokken, vul de holtes met blauwe bessen en limoncello-curd en bestrooi met poedersuiker. Smakelijk!

smokey goodness (11)

X
Joyce

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s